Ahir Dinler içerisinde kıyamete doğru gelecek olan söz konusu Mesih beklentisi, Netflix’in yeni yılın ilk gününde yayına sunduğu Messiah dizisi ile izleyicilere sunuluyor.


Yönetmen James McTeigue oldukça parlak isim. Kendisi Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)‘da George Lucas, Matrix (1999)‘de Wachowski Kardeşlerin yanında yönetmen asistanlığı yapmış. Tabi liste bununla bitmiyor. Asıl bomba ise kendisinin kült film V For Vendetta (2005)‘nın yönetmenliğini yapmış olması. Bunlara ek olarak Marco Polo (2014), Sense8 (2015) gibi kaliteli yapımlarda da yönetmen koltuğuna oturmuş.


Dizi oyuncular yönünden çok bilinen popüler bir kadroya sahip olmasa da yine de güçlü bir kaç isim var. Özellikle Görevimiz Tehlike Serisi, Source Code (2011) ve Constantine (2005) gibi yapımlarda oynamış olan Michelle Monagham; bu kadronun en güçlü ismi denebilir. Dizide Monagham’a, Mehdi Dehbi, John Ortiz, Tomer Sisley, Melinda Page Hamilton ve Stefania LaVie Owen gibi isimler eşlik ediyor.
Messiah dizisi konu itibariyle Ahir Dinler(Kitabı olan dinler; Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık) içerisinde geçen Mesih kavramını ele almakta. CIA ajanı olan Eva Geller (Michelle Monaghan) dünya gündeminin ilgisini çeken bir adamın (Mehdi Dehbi) potansiyel bir tehlike yaratacağı dürtüsüyle o adamın köklerini araştırmaya başlar. Takipçileri tarafından kendisine Mehdi olarak hitap edilen bu adam çeşitli mucizevi olaylar gerçekleştirdiği iddia edilir. Hikayenin ilerleyen bölümlerinde Galler, Mehdi denilen bu adamın gerçekten söylenildiği gibi bir ilahi varlık mı yoksa dünyanın var olan düzenini bozmaya çalışan bir düzenbaz mı olduğu konusunda büyük bir çelişkiye düşecektir.


Diziyi izlemeyenler burada demir atsınlar, çünkü onlar için yazının devamında sular oldukça tehlikeli. Fırtına geliyor, uyarmadı demeyin.
SPOİLER!


– Belki de bir terörist ya da dinî fanatik.
– Niye sadece iki seçenek var? Müslüman diye mi? Bir müslüman sadece terörist ya da radikal dinci mi olabilir? Neden ideolog ya da eski moda bir şarlatan olamıyor?
Söz konusu olay dinsel bir içerik olunca ister istemez insanlar oldukça hassas olabiliyorlar. Şu bir gerçek ki dizi basına duyurulduğu ilk günden beridir pek çok farklı mecradan çeşitli eleştiri ve tepkiler aldı. Hatta kimi ülkeler diziyi ülkelerinde yasakladı bile. Bu noktada komplo teorilerine ya da diğer argümanlara sapmadan ben doğrudan diziyi incelemek istiyorum.
Mesih Mi Yoksa İllüzyonist Mi?
Şimdi Messiah dizisini ele alırken ilerleyebileceğim 3 ana argüman var. Zaten incelemenin temeli de bu üç temel üzerine kurulu olacak. Dizinin senaryosu ve genel işleyişi; bize El-İmam‘ın ya da topluluğun tabiriyle Mesih olarak adlandırılan kişinin gerçekten bahsi edilen kişi olup olmadığı üzerinden anlatılmakta. Bu da izleyiciyi oldukça kuvvetli bir ikilemde bırakıyor. Dizi on bölüm boyunca gizemini her an koruyor. Hatta zaman zaman izleyiciyi belirli noktalara doğru yönlendirerek, ters köşe denemeleri de yapıyor.
Argümanlar
Başlamadan önce dizide Mesih olarak adlandırılan Payam Golshiri karakterinin adını bu yazım boyunca Jibril‘in adlandırdığı gibi bende El-İmam olarak adlandıracağım. Şimdi gelelim üç ana argümana. İlk argüman dizinin bize söylediği gibi El-İmam‘ın gerçekten Mesih olması ihtimali. Mesih olarak tabir edilen kişi diğer adıyla Mehdi yahut en bilinen ismiyle Hz. İsa‘dır. Bazı kaynaklarda İsa Mesih olarak da geçer.
İkinci olasılıksa El-İmam‘ın gerçekten büyük bir düzenbaz olması ihtimali. İzleyiciler senaryo ilerlerken bu iki argümanı zaten kafalarında kuruyorlar. Çünkü senaryoda gizem sürekli bu iki hat üzerinden ilerliyor. Hikaye boyunca tek bir sorunun cevabını arıyoruz. Kitleleri peşinden sürükleyen bu adamın gerçekten İsa Mesih mi yoksa bir düzenbaz mı olduğu?
Fakat El-İmam‘ın olabileceği üçüncü bir olasılık daha var. Bu konuda bilgili ve dikkatli olan izleyiciler bu üçüncü olasılığı da mutlaka düşünmüştürler. Ne mi peki o? Hemen söyleyeyim. Belki de El-İmam, Deccal‘in ta kendisidir. Yazının ilerleyen bölümlerinde bu konuda detaylı bilgiler vereceğim. Bu sebeple ilk olarak bilmeyenler için Deccal nedir? Bunu bir açıklığa kavuşturalım. Deccal kavramı genel olarak İsrailiyat üzerinden diğer ahir dinlerin içerisine girmiş, en kısa tabir ile kıyamet vakti gelecek olduğuna inanılan sahte mesihin adıdır.
İsa Mesih
Şimdi argümanları tek tek inceleyeceğiz. El-İmam‘ın gerçekten İsa Mesih olması ihtimali üzerine biraz kafa yoralım.


- Teröristler Şam’ı bombalamaya başladığında Şam’ın üzerinde büyük bir kum fırtınası beliriyor. Bu kum fırtınası boyunca El-İmam‘ın dışarıda yemeden içmeden vaaz verdiği söyleniyor.
- El-İmam, Mescid-i Aksa‘ya doğru ilerlediğinde İsrail askerleri tarafından etrafı sarılıyor. Bu esnada bir silah patlıyor. Bir çocuk vuruluyor. El-İmam çocuğa dokunarak onu iyileştiriyor.
- El-İmam çocuğu iyileştirdikten sonra ortadan kayboluyor. Hiç beklenmedik bir şekilde binlerce kilometre uzakta Amerika’da ortaya çıkıyor.
- El-İmam bir kasırganın ortasında genç bir kızı kurtarıyor. Tabi olay sadece bununla bitmiyor. Kasırga bütün kasabayı yerle bir ederken sadece kilise ayakta kalıyor. İnsanlar da bunu bir mucize olarak görüyorlar.
- El-İmam insanlar üzerinde oldukça güçlü bir etki bırakıyor. Şayet konuştuğu insanları kolay bir şekilde etkisi altına alabiliyor.
- Washington DC’de Beyaz Saray‘ın önünde su üzerinde yürüyor.
- Final sahnesinde uçak kazasından sağ çıkıyor ve iki MOSSAD ajanını diriltiyor.
İllüzyonist Bir Şarlatan?
İkinci olasılığımız olan El-İmam‘ın illüzyonist bir düzenbaz olması ihtimali.


- Şam üzerine kum fırtınasının gelişi ve diğer doğa olayları (Texas’taki kasırga, balık ölümleri) iklim değişimi sonucu gerçekleşmiş rastlantısal olaylar olabilir.
- El-İmam, Kudüs’te yakalandığı hapishaneden gardiyan sayesinde çıkıyor ve bu gardiyan kamera kayıtlarını dahi siliyor.
- Eva Geller, El-İmam‘ın Kudüs’ten Texas’a Rus kaynaklı bir uçak tarafından getirildiğini öğreniyor. Bu sebeple onun Rusya bağlantısının peşine düşüyor.
- El-İmam‘a “Gerçekten Mesih misiniz?” diye sorulduğunda insanların ona öyle seslendiğini söylüyor. Neresinden tutsan oldukça zeki ve politik bir cevap.
- El İmam hakkında geçen bir konuşmada onun oldukça zeki ve çok iyi bir analist olduğu söyleniyor.
- El-İmam‘ın Payam Golshiri olduğu anlaşılıyor. Annesi ve babasının ölümünden sonra kendisini ve abisini amcası büyütmüş. Can alıcı nokta şu ki; Payam Golshiri‘nin amcası bir illüzyonist yani bir sihirbaz. Suyun üzerinde yürümesi ve vurulan çocuğun iyileşmesi gibi pek çok şeyde bu sebeple bir hile olabilir.
- Eva Geller, Payam Golshiri‘nin bir zamanlar akıl hastanesinde tedavi gördüğü öğreniyor. Bu sebeple onu takıntı derecesinde politik fikirlere sahip olan bir terörist olarak görüyor.
- Eva Geller, CIA tarafından aranan ve Rusya’da yaşayan Oscar Wallace‘ın, Payam Golshiri ile bir bağlantısı olduğunu öğreniyor.
- Son bölümdeki uçak kazasından sonra Payam Golshiri uçak kazasından sağ çıkıyor. Ardından yanındaki ajanları, dirildiklerine inandırıyor. Bunu kaza alanına koşan çocuk sayesinde yapıyor. Çocuk kişilik itibariyle mübalağa etmeyi seven bir karaktere sahip. Bunu çocuğun bir önceki sahnesinde gerçeği ne kadar abarttığını görerek anlıyoruz. Belki de dağda aslanla karşılaştım demesi gibi aslında baygın olan ajanları da dirildiler diyerek abartıyor olabilir.
Sahte Mesih: Deccal
Gelelim üçüncü ve son olasılığa. En çarpıcı ihtimal olan El-İmam‘ın Deccal olması ihtimali. İtalik olarak yazılanlar Ahir Dinler içerisinde Deccal ile alakalı olan alametleridir.


- Deccal ilk defa Şam’da görülecek. El-İmam da ilk defa Şam’da ortaya çıkıyor.
- Deccal hitabet yeteneği ile kitleleri etkisi altına alacak. El-İmam da konuşmasıyla insanları peşine takıyor.
- Deccal, kederli görünen bir karaktere sahip olacak ve hiç çocuğu olmayacak. El-İmam dizi boyunca baştan sona hep melankolik bir üsluba sahip ve bildiğimiz bir çocuğu da yok.
- Kısa zamanda tüm dünyayı dolaşacak. El-İmam, Şam’da ortaya çıkıyor ve ardından Kudüs’e geçiyor. Daha sonra bir anda Texas’da beliriyor ve ardından Washington’a gidiyor. En son İsrail’e götürülürken tekrar Kudüs yakınlarında ortaya çıkıyor.
- Deccal’in gelişiyle fitne ve yalan yayılacak. Mesih haberi tüm dünyanın aklını karıştırıyor. Eva Geller, CIA mülakatında doğru görecelidir diyen bir adayı mülakattan eliyor. Fakat bu konuda net olan Eva Geller bile sonrasında doğru ile yanlışı ayırt edemez bir hale geliyor.
- Deccal, yarattığı illüzyonlar ile insanları şaşırtacak. El-İmam vurulan bir çocuğu iyileştiriyor ve suyun üzerinde yürüyor.
- Deccal sesini tüm dünyaya duyuracak. El-İmam sosyal medya (Instagram ve TV) sayesinde kısa bir sürede tüm dünya tarafından bilinir bir hale geliyor.
- Deccal dini yozlaştıracak. El-İmam‘ın Mesih olduğunu kitleler her ne kadar inansa da onu hiç bir vakit ibadet ederken görmüyorlar. Namaz kılmıyor ve dua etmiyor. Girdiği hapishaneler ve kaldığı yerlerde sadece sakin bir şekilde oturduğunu görüyoruz. El-İmam, Jibril ile caminin patlatılmasına; Rahip Felix (John Ortiz) ile kilisenin yakılmasına sebep oluyor.
- Deccal kendisini tanrı ilan edecek. Hristiyanlığa göre İsa Mesih tanrının kendisidir ve Hristiyan takipçileri onu tanrı olarak görüyorlar.
- Deccal yahudi asıllı bir aileden gelecektir. El-İmam‘ın babası yahudi, annesi hristiyandır. Yani El-İmam yahudi asıllıdır.
- Deccal, ölüleri diriltecek. Son bölümde uçak kazasından sonra iki kişiyi diriltiyor.


Kimse doğacağı yere karar veremez. Doğum yerimizi kader belirledi. Siz burada doğdunuz. Ben orada doğdum. Bizi ayıran nedir? Sınır dediğiniz şanslıların kararlaştırdığı bir fikirdir. Bugün şanslıların koltuğundasınız. Sizi oraya neyin oturttuğunu unutmayın. Kader. Kader dediğiniz Tanrı’nın eli değil de nedir?
Son Söz
Bu tip homojen senaryolar genel olarak izleyicide uyandırılmak istenen fikirler üzerinden şekil alırlar. Bu sebeple bu senaryo şu an bize El-İmam‘ın Deccal olduğu şeklinde sirayet ediyor olsa da bu bir iki farklı dokunuşla bambaşka şeylere de dönüşebilir. Kişisel görüşüm El-İmam‘ın Deccal olduğu yönündedir lakin yine de net budur diyemem. Kurgu neticesinde her şeye dönüşebilir.
İlk başta dediğim gibi komplo teorilerine girmeyeceğim ama değinmeden geçemeyeceğim bir iki husus var. Dizi zekice planlanmış bir yapıya sahip. Kullanılan isimler, gösterilen mekanlar ve seçilen diyaloglar gibi bir sürü şey var. Mesela, CIA ajanı olan başrol oyuncusu Michelle Monaghan‘ın dizideki ismi Eva Geller. İlk insan Adem‘in eşi olan Havva‘nın Eski Ahit‘teki ismi de Eva‘dır. Ayrıca Jibril, bildiğimiz Cebrail meleğin adıdır. Bunun dışında El-İmam karakteri yani Mesih‘i canladıran oyuncunun gerçek adı yazının ilk kısmında yazdığım gibi Mehdi Dehbi‘dir. Yani Messiah dizisinin başrol oyuncusunun gerçek adı Mehdi‘dir.
Özetle toparlarsak Messiah dizisi hem senaryo açısından hem de sembolizm açısından gerçekten çalışılmış bir yapım olduğu aşikar. İlk bölümden son bölüme kadar izleyici üzerinde yarattığı merak ve çelişki silsilesini oldukça iyi koruyor. Bu sebeple oldukça seyir zevki yüksek bir yapım dersek herhalde çok yanlış olmaz. Fakat olumsuz olarak görebileceğimiz bir nokta dizi son bölümde tam anlamıyla bir final yapmıyor. Yarattığı çelişkiyi, büyük bir gizem perdesi içerisinde izleyiciye bırakıyor. Bu demek oluyor ki ikinci bir sezon ileri bir tarihte gelecek. Bakalım bekleyip, göreceğiz.
Başka incelemelerde görüşmek üzere. Sinemayla kalın. Hoşçakalın.
İlgili Diğer İçerikler
Daha Fazla Dizi
Peaky Blinders 6. Sezon Sonrasında Yeni Bir Proje İle Devam Edecek
Peaky Blinders 6. sezon ile sona ereceğini BBC doğruladı. Diziden sorumlu Steven Knight, yaptığı bir açıklamada serinin bir şekilde devam …
His Dark Materials Kasım’da 2. Sezon İle Geri Dönüyor
His Dark Materials Philip Pullman'ın kitaplarından uyarlanan HBO'nun popüler dizisi, önümüzdeki Kasım ayında yeni bölümlerle geri dönüyor. HBO bünyesinde yayınlanan His …
Raised By Wolves İlk Sezonun Cevaplanmayan Soruları
HBO Max'in bilim kurgu dizisi Raised By Wolves, Kepler-22b'de 2. sezonda keşfedilecek daha da fazla gizem oluşturan heyecan verici bir …
1 Yorum
cok güzel bir yazı olmuş teşekkürler