İskandinav mitolojisinde ve inanışında tüm tanrıların kralı Odin‘dir. Yardımsever Valkyrieleriyle birlikte Valhalla denen bu muhteşem yeri yönetir. Odin, savaşta hangi savaşçıların öleceğini ve hangilerinin öldükten sonra Valhalla‘ya kabul edileceğini belirler. Savaşçılar, Valhalla‘da oldukça önemli bir iş için toplanmaktadırlar. Peki ne mi o iş? Devlerin evreni yok etmek için başlatacakları büyük savaş olan Ragnarök‘a hazırlık için.


Valhalla Nedir?
Valhalla anlam olarak “Katledilenlerin Salonu” manasına gelen eski Nors kaynaklarındaki “Valhöll” kelimesinden türemiştir. Valhalla‘nın bilinen en yaygın tasviri onun Tanrıların Görkemli Krallığı olduğu yönünde betimler. Konum olarak iskandinav evreninin Dokuz Dünya‘sından biri olan Asgard‘dadır. Asgard güzellik, düzen ve adalet içerisinde şekillenmiş bir dünyadır. Dünya Ağacı olarak bilinen Yggdrasil‘in parlak en üst dallarının arasında yer alır.
Tanrıların kutlu diyarı Valhalla haricinde Gladsheim olarak bilinen bir yer daha vardır. Burası aynı zamanda “Parlak Ev” olarak da bilinir. Gladsheim, Odin‘in Asgard‘daki en sevdiği yerdir. Ayrıca Aesir burada her gün bir araya gelerek toplanır.


İsveç ve Valhalla
Valhöll anlam olarak ayrıca “Düşmüşlerin Salonu” olarak da isimlendirilir. Açıkçası bu Valhalla ya da Valhallr adıyla oldukça alakalı görünmektedir. Çünkü Valhallr “Düşmüş Kaya” manasına da sahiptir. Bu isim bir zamanlar İsveç’in güneyinde, ölülerin yaşadığına inanılan bazı kaya ve tepelere verilen isimlerden birisidir. Unutulmamalıdır ki; İsveç, Odin‘e ibadet konusunda en büyük tarihi merkezlerden birisi olmuştur.
Valkyrie ve Einherjar
“Katledilenlerin Seçicileri” olarak adlandırılan Valkyrieler, Odin‘e pek çok şekilde yardım eden güzel görünüşlü savaşçı-bakirelerdir. En önemli görevleri hangi savaşçının savaş esnasında yaşayıp öleceğine yardımcı olmaktır. Valkyrieler ölen savaşçıların ruhlarını savaş alanından alarak Valhalla‘ya taşırlar. Valhalla‘ya kabul edilen bu savaşçılar “Einherjar” olarak adlandırılırlar. Yani “Odin’in Seçkin Savaşçıları“. Bu onurlu savaşçılar, kozmik döngünün sonu olan büyük savaş Ragnarök‘te Odin‘e yardım edeceklerdir. Böyle olmasına rağmen tüm canlıların çoğu bu savaşta ölecektir.


Valhalla Nasıl Bir Yer?
Grímnismál yani “Grimnir’in Sözleri“, Nazım Edda’da bulunan eski iskandinav şiirlerinden biridir. Muhtemelen 10. yüzyılda yazılmıştır ve Odin’in Salonu; Valhalla‘nın en detaylı tasvirini yapar. Grímnismál‘e göre, salon altın kuleler ile parlar. Çatısı savaş kalkanlarıyla doludur. Bazı kaynaklar bu kalkanların altından olduğunu söylemektedir. Çevresindeki duvarlar ahşap mızrak şaftlarından yapılmıştır ve sayısız savaşçı zırhlarıyla kaplıdır. Altın salonun üzerinde bir kartal uçar. Batı kapılarında bir kurt bağlıdır. Bazı kaynaklarda bu hayvani figürlerin sembolik oymalar olduğunu öne sürülmektedir.


Odin’in Salonu‘nu Valhalla‘yı çevreleyen Thund Nehri(“Kabaran” ya da “Kükreyen“) büyük bir gürültüyle akar. Salonun dış kısmında “Ölüm Kapısı” anlamında Valgrind adlı kadim ve kutsal bir kapı vardır. Bu kapının içinde 540 devasa kutsal kapı daha vardır. Her kapıdan Ragnarök savaşında canavar kurt Fenrir ile savaşmak üzere 800 asker çıkacaktır. Bazı kaynaklarda da kapıların 800 savaşçının yan yana yürüyebileceği kadar geniş olduğunu söyler.
Beşincisi Gladsheim, ve orada altın gibi parlar
Valhall uzanır enginlere
Ve orada Othin vardır, her gün seçer
Savaşta düşmüş adamlar içinden.
Othin’in kim olduğunu bilmek kolaydı
Gelir ve salona bakar
Kirişleri mızraktan, çatısı kalkanlarla örtülü
İçerisinde serpilmiş zırhlar.
Othin’in kim olduğunu bilmek kolaydı
Gelir ve salona bakar
Batı kapısında bir kurt asılı
Ve süzülür üzerinde bir kartal.
Valhalla ve Sessrúmnir
Valhalla savaş alanında kahramanca ölen Vikinglerin öldükten sonra gittikleri yerdir. Tabi tek bir durum hariç. Genel inanışın aksine ölen savaşçıların sadece yarısı Valhalla‘ya gidebilir. Buraya kabul edilen savaşçılar bir nevi Odin‘in emri altına girerler. Diğer yarısı ise Bereket ve Aşk Tanrıçası, Freyja‘ya verilir. Onlar da “Sessrúmnir” olarak adlandırılan Valhalla benzeri bir salona girerler. Sessrúmnir, Freyja yönetimindeki Fólkvangr adı verilen çayırlara kurulmuştur. Fólkvangr, “Halk Alanı” veya “Ordunun Alanı” olarak bilinir. Buradaki Sessrúmnir olayı iyi anlaşılmalıdır. Freyja, Odin‘den arda kalan savaşçıları zorunda olduğu için almamaktadır. O da aynı Odin gibi kendi savaşçılarını seçer.
Okuduğumuz kaynaklarda ve izlediğimiz yapımlarda Viking savaşçıların öldükten sonra sürekli Valhalla‘ya gitmek istemelerinin aslında Herşeyin Babası, Odin‘in yanında yer almak istemelerinden kaynaklanmaktadır. Yoksa önceden bahsettiğim gibi ikinci bir salon daha vardır. Kaynak soranlar olursa; Nazım Edda içerisinde Freyja‘nın salonu olan Sessrúmnir‘in Fólkvangr çayırlarında yer aldığı belirtilmektedir.


Taraf seçen iki grup en nihayetinde Odin ve Freyja önderliğinde toplanır. İki kuvvet her sabah ellerine silahlarını alıp zırhlarını kuşanırlar. Ardından Asgard‘ın büyük çayırlarına ve ovalarına çıkarak savaşırlar. Savaş sona erdiğinde parçalanan vücutlarının ve kopan uzuvlarının hiçbir önemi yoktur. Çünkü akşam olup, ziyafet vakti gelip çattığında bütün savaşçılar eski hallerine geri dönecektir


Saehrimnir ve Heidrun
Akşam ziyafeti başladığında herkes Valhalla‘ya geri döner. Orada herkesi sınırsız yiyecek ve içecek karşılar. Aşçı Andhrimnir, Saehrimnir adlı bir domuzu pişirerek bütün savaşçılara yemek olarak sunar. Bu domuz sıradan bir domuz değildir. Aşçı Andhrimnir, Saehrimnir‘den kestiği her parçadan sonra domuz giderek büyülü bir şekilde büyür.
Ayrıca orada Heidrun adında bir keçi vardır. Bu keçi Valhalla‘nın çatısında durur. Hayat Ağacı Yggdrasil‘in yapraklarından yiyen bu keçi aynı Saehrimnir gibi büyülü bir yaratıktır. Heidrun‘un sütü bal likörü tadındadır. Devasa bir fıçıyı dolduracak kadar süt üretir. Öyle ki; bu süt Valhalla‘daki herkesi, her gün sarhoş edecek kadar etkili ve boldur. Bu esnada Valkyrielerin hepsi Valhalla‘da bulunan bütün savaşçılara domuz eti ve bal likörü sunarak hizmet ederler.
Valhalla’nın Önemi
Valhalla, her bir Viking‘in gitmeyi arzuladığı krallara layık bir yaşamın olduğu dünyadır, yani bir cennet tasviridir. Bu durum Viking savaşçıları için muhtemelen savaş alanında akıllarından çıkarmadıkları en önemli düşünce olmasına sebep olmuştur. Bu yüzden Valhalla inancı Viking halkını dünya tarihi içerisindeki en cesur ve coşkulu savaşçı milletlerden birisi yapmıştır.


Buradan yola çıkarak Viking inançlarında korku ve tereddüte mahal verilmemesi, özünde cesareti ön plana çıkararak savaşı bir araç olarak görmelerine sebep olduğu çıkarılabilir. Bu sayede savaş esnasındaki cesaretlerinin Odin tarafından takdir edileceği ve ödüllendirileceklerini düşünmüştürler. Ta ki, büyük savaş Ragnarök gelene dek.
Valhalla İçin!
İskandinav Mitolojisi: Anasayfa
Kaynakça ve Referanslar
Encyclopedia Britannica
Poetic Edda ve Mead of Poetry
Völuspá
Görsel Sahipleri
Rob Green – Gates of Valhalla
Sara Masperi – Valhalla Gate
Seb McKinnon – Viking Warrior
Son Güncelleme – 11.08.2020
İlgili Diğer İçerikler
Daha Fazla Makale
Centilmen Piçler
Eğer bu sayfayı okumaya karar verdiysen şunu mutlaka bilmelisin. Bu yazı, ilgili dünyanın detayları ile ilgili bir takım bilgiler içermektedir. …
Calo Sanza
Eğer bu sayfayı okumaya karar verdiysen şunu mutlaka bilmelisin. Bu yazı, ilgili dünyanın detayları ile ilgili bir takım bilgiler içermektedir. …
Peder Zincir
Eğer bu sayfayı okumaya karar verdiysen şunu mutlaka bilmelisin. Bu yazı, ilgili dünyanın detayları ile ilgili bir takım bilgiler içermektedir. …